Justyna: Prawda. Mleko
jest przeznaczone dla małych dzieci tak do 3 roku życia. Najbardziej idealnym
pokarmem dla niemowlęcia jest mleko matki, które zawiera łatwostrawne białko,
cukry, tłuszcze, a także witaminy oraz oligosacharydy stanowiące pożywkę dla
dobroczynnych bakterii jelitowych.
Mleko
krowie zawiera ciężkostrawne białka i cukry, jest śluzotwórcze i zakwasza
organizm. Nie powinno się go w ogóle spożywać przy chorobie wrzodowej,
nadkwasocie, reumatyzmie, artretyzmie, chorobach nerek, bólach głowy,
nadciśnieniu, niedociśnieniu, przy zaparciach i chorobach jelit, łuszczycy i
alergii.
Agata: Rzeczywiście, sporo
jest tych przeciwwskazań. A jak to jest
w przypadku przetworów mlecznych owczych i kozich?
Justyna:
Jeżeli już nie możemy obejść się bez mleka, dobre będzie
mleko kozie i owcze oraz sery kozie i owcze o właściwościach ocieplających dla
naszego organizmu. Nie są one tak śluzotwórcze i są łatwiej przyswajalne.
Zalecam jednak, by spożywać je w umiarkowanych ilościach – wtedy będziemy mogli
cieszyć się ich odżywczymi właściwościami.
Agata: Masz piękne koty. Czy
piją mleko?
Justyna: Mam malutkie kotki i
kupuję im mleko pasteryzowane bez laktozy. Mają dopiero 5 miesięcy, ale widzę
jak naturalnie odsuwają mleko. Mając 3 miesiące piły mleko w dużych ilościach,
teraz zdecydowanie mniej. Za to zaczęły pić wodę, której w ogóle nie chciały
pić wcześniej.
Agata: Obserwując nasze zwierzaki możemy się od nich
wiele nauczyć. A jakie jest Twoje zdanie na temat jogurtów lub kefirów, czyli sfermentowanych
produktów mlecznych?
Justyna: Jogurty naturalne czy
kefiry są bardzo zdrowe. Podczas procesu fermentacji, wstępnie przetrawione,
dzięki działaniu bakterii mlekowych, są łatwiejsze do strawienia przez organizm
ludzki. Dzięki temu osoby z nietolerancją laktozy mogą takie produkty spożywać.
Jednak i tutaj warto zaznaczyć, że nie dla wszystkich są one zalecane. Na pewno
dobrze wpływają na florę bakteryjną jelit, przywracając homeostazę. Jednak nie
powinny ich spożywać osoby osłabione, wychłodzone, z nieżytami żołądka,
alergiami, kaszlem, katarem.
Agata: Bo są śluzotwórcze, jak
to nabiał. Jeśli już jesteśmy przy
alergiach pokarmowych, jakiego
rodzaju uczulenia możemy się nabawić?
Justyna: Jeżeli chodzi o alergie
na mleko krowie, to pewien rodzaj białka mleka krowiego jest uważany za
najbardziej alergizujący. Co prawda mleko kozie i owcze też je zawiera, jednak
w mniejszej ilości. Nie można stwierdzić na 100% że mleko kozie lub owcze nie
będzie uczulać, jednak zdarza się to zdecydowanie rzadziej.
Agata: Będąc w górach zawsze
kupuję owcze przetwory mleczne. Owce wypasane na halach, jedzące zieloną trawę
dają lepsze mleko niż krowy, które często męczą się w betonowych boksach,
karmione paszą, prawda?
Justyna: To prawda, mleko
pochodzące od kozy czy owcy jest z reguły o wiele bardziej zdrowe niż mleko
krowie. Są to zwierzęta bardzo czyste i wypasane na terenach odznaczających się
zdecydowanie mniejszym zanieczyszczeniem środowiska.
Agata: Między innymi dlatego
nabiał owczy ma więcej wartości odżywczych niż krowi?
Justyna: Zdecydowanie tak.
Zarówno mleko kozie jak i owcze jest szybciej trawione przez
człowieka, więc substancje odżywcze są lepiej wchłaniane.
Mleko kozie charakteryzuje się 2
razy większą ilością krótko- i średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych. Znaczy
to, że nie wymagają do przyswojenia żółci, są najlepszym źródłem energii,
regulują funkcjonowanie nabłonka w jelitach, działają przeciwzapalnie i
przeciwnowotworowo.
Nabiał owczy i kozi zawiera wysoki poziom selenu, wykazuje
działanie antyoksydacyjne i przeciwwirusowe. Owcze jest bogatym źródłem kwasu
orotowego, który ma właściwości antykancerogenne, spowalnia proces
starzenia się organizmu, działa wspomagająco podczas leczenia stwardnienia
rozsianego, a także poprawia funkcjonowanie wątroby.
Zawiera karnityny, które wpływają
pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi jak i poziom cukru. Mleko owcze
zawiera więcej składników
mineralnych takich jak wapń, fosfor i potas w porównaniu z mlekiem krowim.
Ogólnie pod względem zawartości
witamin mleko owcze
przewyższa mleko krowie.
Justyna: Jeżeli chodzi o
niemowlęta to oczywiście najlepiej jest kiedy niemowlę pije mleko matki – ale
jeżeli nie jest to możliwe, mleko owcze i kozie jest lepszym wyborem niż mleko
krowie zarówno ze względu na jego lepszą strawność jak i wartości odżywcze.
Kobiety
w ciąży – również mogą spożywać kozie i owcze mleko oraz ich produkty mleczne
jeśli są dobrze przez nie tolerowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz