Czas zmierzyć się z tematem witaminy B12, tak bardzo potrzebnej weganom, wegetarianom, osobom starszym i osobom zmagającym się z niskim poziomem kwasu solnego w żołądku. Gdy zgaga pali, Ty reklam nie słuchaj. O czym musisz wiedzieć przy nadkwasocie żołądka. Choć nie tylko te osoby jej potrzebują. Ta ważna witamina przede wszystkim odpowiada za sprawne działanie układu nerwowego i krwionośnego.
B12 jest ogólną nazwą związków z grupy kobalamin o zbliżonej budowie chemicznej i podobnych funkcjach fizjologicznych. Nazwa kobalamina pochodzi od pierwiastku śladowego - kobaltu, który stanowi jej centralny atom. Kobalamina jest syntetyzowana tylko przez mikroorganizmy (np. bakterie).
W zależności od poszczególnych cząsteczek związanych z atomem kobaltu, rozróżnia się następujące rodzaje witamin:adenozylokobalamina
metylokobalamina
hydroksykobalamina
akwakobalamina
cyjanokobalamina
Pierwsze cztery rodzaje kobalamin występują naturalnie. Cyjanokobalamina jest formą syntetyczną. Przy wyborze suplementacji najczęściej można się zetknąć z metylokobalaminą i cyjanokobalaminą. Te dwie formy witaminy B12 różnią się atomami. Metylokobalamina ma grupę metylową (węgiel i wodór), a cyjanokobalamina ma grupę cyjankową.
W większości produktów pochodzenia zwierzęcego witamina B12 występuje w dużych ilościach. Znikoma zawartość B12 w korzeniach i bulwach warzyw oraz sfermentowanych produktach żywnościowych, takich jak piwo, kapusta kiszona i produkty sojowe, nie jest wystarczająca, aby zapewnić organizmowi prawidłową ilość witaminy B12. W wodorostach nori lub w chlorelli badania wykazały bardzo duże ilości witaminy B12. Cóż z tego, skoro są to nieskuteczne analogi witaminy B12 - formy nieprzyswajalne dla człowieka.
Wegetarianie mogą pokryć zapotrzebowanie na witaminę B12 poprzez spożywanie mleka, produktów mlecznych i jaj. Aby zapewnić organizmowi wymaganą ilość witaminy B12 w przypadku diety wegańskiej, konieczne jest regularnie stosowanie suplementów diety i wzbogaconych tą witaminą produktów (np. płatki śniadaniowe).
Wegetariańskie źródła B12:
Produkty spożywcze
|
Witamina B12 (µg/100 g)
|
Ser typu camembert (30 % tłuszczu)
|
3,1
|
Ser typu ementaler (45 % tłuszczu)
|
3,0
|
Serek wiejski, ziarnisty
|
2,0
|
Jajo kurze
|
1,9
|
Ser typu brie (50 % tłuszczu)
|
1,7
|
Jogurt (3,5 % tłuszczu)
|
0,4
|
Mleko krowie (3,5 % tłuszczu)
|
0,4
|
Organizm ludzki posiada rezerwy witaminy B12, wystarczające na okres od trzech do nawet pięciu lat.
Niedobór kobalaminy powoduje zaburzenia w całym organizmie. Typowym objawem niedoboru witaminy B12 jest niedokrwistość, w której czerwone krwinki są nieprawidłowo powiększone (niedokrwistość megaloblastyczna).
- Zaburzenie pracy układu krwionośnego (niedokrwistość złośliwa)
- Zaburzenie pracy układu pokarmowego (zanik błon śluzowych jamy ustnej, języka, przełyku i jelit, związanych z upośledzeniem wchłaniania substancji odżywczych)
- Zaburzenia pracy ośrodkowego układu nerwowego (mrowienie rąk, stóp i innych części ciała, brak łaknienia, osłabienie odruchów i motoryki oraz koordynacji ruchowej)
- Zaburzenia psychiatryczne (splątanie, halucynacje, zaburzenia pamięci oraz psychoza)
- Inne: (ogólne osłabienie, senność oraz zawroty głowy)
Jeśli spodobał Ci się ten artykuł – podaj go dalej i polub moją stronę. Pomóż innym zapoznać się z tą tematyką.
źródła:
bazawitamin.net
wegepolska.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz